lunes, 5 de diciembre de 2011

-Què és internet?


Podem definir Internet com una "xarxa de xarxes", és a dir, una xarxa que no només interconnecta ordinadors, sinó que interconnecta xarxes d'ordinadors entre si.
Una xarxa d'ordinadors és un conjunt de màquines que es comuniquen a través d'algun mitjà (cable coaxial, fibra òptica, radiofreqüència, línies telefòniques, etc.) Per tal de compartir recursos.


D'aquesta manera, Internet serveix d'enllaç entre xarxes més petites i permet ampliar la seva cobertura al fer part d'una "xarxa global". Aquesta xarxa global té la característica que utilitza un llenguatge comú que garanteix la intercomunicació dels diferents participants; aquest llenguatge comú o protocol (un protocol és el llenguatge que utilitzen els ordinadors en compartir recursos) es coneix com TCP / IP.


Així doncs, Internet és la "xarxa de xarxes" que utilitza TCP / IP com el seu protocol de comunicació.


Internet és un acrònim d'interconnectar Networks (Xarxes interconnectades).
Per a altres, Internet és un acrònim de l'anglès International NET, que traduït a l'espanyol seria Xarxa Mundial.





- Orígens:



Es basa en una xarxa de caràcter militar creada pel Departament de Defensa dels Estats Units. El 29 d'octubre de 1969 arrencava a la UCLA (Universitat de Califòrnia de Los Ángeles) el primer node d'aquesta xarxa, anomenada ARPANET. Però tècnicament el naixement d'Internet, es produí l'1 de gener de 1983, amb la primera xarxa de llarg abast (WAN) basada en tecnologia TCP/IP, posada en marxa per la National Science Foundation (NSF) dels EUA.                Al 1995, aquesta xarxa s'obrí als interessos comercial.




La primera descripció documentada sobre les interaccions socials que podrien ser propiciades a través del networking (treball en xarxa) està continguda en una sèrie de memoràndums escrits per JCR Licklider, del Massachusetts Institute of Technology, a l'agost de 1962, en els quals Licklider discuteix sobre el seu concepte de Galactic Network (Xarxa Galàctica).




El va concebre una xarxa interconnectada globalment a través de la qual cada un pogués accedir des de qualsevol lloc a dades i programes. En essència, el concepte era molt semblant a la Internet actual. Licklider va ser el principal responsable del programa de recerca en ordinadors de la DARPA des d'octubre de 1962. Mentre va treballar en DARPA va convèncer els seus successors Ivan Sutherland, Bob Taylor, i l'investigador del MIT Lawrence G. Roberts de la importància del concepte de treball en xarxa.




- Què es necessita per a connectar-se?


Nesecitem:



- El proveïdor d'accès a Internet (en anglès Internet Servide Provider, ISP): ofereix principalment servei d'accès a Internet, afegint-hi altres serveis relacionats, com ara "e-mail", "allotjament web" o "blocs", entre d'altres.
Inicialment era un servei de pagament, però amb el temps va passar a ser de franc.

Hadware: és el conjunt de les seves parts físiques. Es classifica principalment per situació (central o perifèric) i funció (entrada, sortida, entrada-sortida o emmagatzematge). Es considera l'element central del maquinari d'un ordinador la placa mare (de l'anglès Motherboard), que és un circuit imprès sobre el qual es connecten la resta de dispositius o la UCP (Unitat Central de Procés, o CPU en anglès) , que és el microprocessador principal que es troba muntat sobre un sòcol a la placa pare. La resta de circuits impresos són dits targetes (com ara la targeta de xarxa, o la carta o targeta gràfica). A més dels components electrònics del maquinari central també hi ha elements electromecànics com el disc dur, la gravadora de CD o de gravadora de DVD, la font d'alimentació, etc. Situats a l'exterior de la caixa hi ha els perifèrics d'entrada (teclat, ratolí, webcam, escànner, etc) i sortida (impressora, monitor, altaveus, etc.).







- Serveis que ofereix la xarxa:

La xarxa sense fils no té la finalitat d'estendre el radi d'acció de la xarxa d'àrea local cablejada de la universitat, ja que no tots els recursos o serveis de xarxa accessibles des de la xarxa cablejada ho són també des de la xarxa sense fils. Els usuaris de la xarxa sense fils bàsicament poden accedir a Internet, als recursos públics de la universitat i als recursos privats que ofereixen algun tipus de servei als diferents col·lectius de la comunitat universitària.



- Estructura de la web:

-Estructura d'arbre o jeràrquica: A partir d'una pàgina de benvinguda o portal (arrel) s'obren unes seccions (branques) que al seu torn contenen múltiples pàgines web (fulles).



-Estructura lineal: a partir d'una pàgina de benvinguda o portal es succeeixen les següents pàgines una darrere l'altra com si es tractés d'un llibre.


-Estructura interconnectada :Aquest tipus d'estructura web es caracteritza per mantenir interconnectada o vinculades totes les pàgines web que componen el lloc. Permet a l'usuari moure lliurement dins del lloc, pot accedir a la pàgina que desitgi des de qualsevol web del lloc.




-Estructura combinada: Consisteix en la combinació de diverses de les estructures anteriors. L'exemple que presentem combina una estructura interconnectada amb una lineal.




- Elements que componen la URL:

Els elements que el componen sòn:

1 .- Protocol mitjançant el qual s'accedeix al document (http, ftp ...)
2 .- Nom del domini
3 .- Nom de la carpeta del servidor en què està el document
4 .- Nom del document

Exemple:

URL: http://www.luiscanada.com/manualHTML/url.php

-Protocolo: http


-Dominio: luiscanada.com
-Carpeta: manualHTML
-Nombre del documento: url.php


- Programes de navegació:

Un navegador web o explorador web, és una aplicació que permet a l'usuari recuperar i reproduir documents d'hipertext, generalment escrits en HTML, des de servidors web situats a qualsevol lloc del món. Aquesta xarxa de documents és coneguda com Teranyina mundial o World Wide Web (WWW). Els navegadors actuals permeten mostrar gràfics, seqüències de vídeo, sons, animacions i programes diversos a més de text i enllaços.


Els més utilitzat són:



-Mozilla Firefox: La seva seguretat en línia és la màxima prioritat del Firefox. És gratuït, l'ajudarà a obtenir el màxim rendiment de la web


-Google Chrome: Un nou navegador ràpid de Google.


-Microsoft Explorer 8: Dissenyat per ajudar a prendre el control de la seva privacitat i navegar amb confiança.Lliure de Microsoft.


-Safari: Safari per a Apple, el navegador més innovador del món.



- Barra de navegació:

És una eina del navegador però, la majoria d'aquestes barres no solen ser de massa utilitat, ja que treuen espai al marc de navegació (i compliquen la navegació de llocs), consumeixen recursos i, en alguns casos, incorporen funcions malicioses similars a les de l'adware o el spyware. El programa Autoruns ens ajudarà una vegada més a desfer fàcilment de les barres agregades al navegador de Microsoft, al deshabilitar-de la llista en què figuren, dins de la pestanya.



- Pràctica de navegació per diferents webs:

http://cncornella.cat/
Aquesta és la pàgina del club natació cornella, navego en ella perque perteneixo a aquest identitat i m'agrada veure les noticies que hi han, tambe miro les competicions i les marques que m'he fet.


https://www.facebook.com/
En aquesta pàgina parlo amb el amic, és una red social on pots xatejar, penjar fotos, etc.

http://natacio.cat/
És la pàgina de la Federació catalana de natació i aquí miro calendaris, i noticies a nivell de Catalunya.

http://www.youtube.com/
You tube és una pàgina o pots tobar tot tipus de vidios de cualsevols tema, vidioclips, sèries, trailers...








No hay comentarios:

Publicar un comentario